Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet

Att njuta av egen skörd är fantastiskt! Allt fler upptäcker njutningen i grävandet, pysslandet och skörden av egna grönsaker. Här får du de bästa tipsen för att lyckas.

Det finns många goda anledningar till att odla egna grönsaker. Främst vill man såklart få njuta av alla de fantastiska smakerna. Dessutom är ­utbudet av fröer långt mycket större än utbudet av grönsaker som du har att välja mellan i grönsaksdisken.

En helt ny värld av spännande ätliga växter öppnar sig när du börjar odla själv.

Att odla sin egen mat är inte bara ett steg mot en bättre miljö – det är också både hälsosammare och godare. Dessutom får man glädjen att uppleva den sanna odlingsentusiasmen. Prova du också!


LÄS ÄVEN: Det här odlar vi helst sommaren 2023


Med ett bra för-arbete på våren sparar man mycket tid längre fram. Se till att jorden mår bra genom att ge den mycket näring och hålla den fri från ogräs.

Planera odlingen efter tid och ambition

Det är egentligen innan du sätter ­spaden i jorden som du påbörjar det ­viktigaste arbetet för att lyckas bra med ditt odlande, nämligen ­planeringen. Att redan från början ha en plan där du anpassar ditt odlande efter din ambitionsnivå och den tid du vill lägga ner ­besparar både tidsnöd och eventuella misslyckanden längre fram.

Det är så lätt att ryckas med i odlar­lustens grepp och sväva ut långt ­utanför ramarna för vad du egentligen hinner och orkar med. Det bästa är att försöka planera tiden klokt för att på bästa sätt kunna nyttja den ­odlingsplats man har. Om man har mindre tid, plats och ork kan en odlingsplätt vara så enkel och liten som ett fåtal krukor där snabba och enkla grönsaker kan odlas. För den som vill satsa på en lite mindre odling med plats för fler sorters ­grönsaker är pallkragar ett bra alternativ, medan den som vill satsa på odling i större skala kan odla på friland.


LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för trädgården och balkongen


Den begränsade ytan i en pallkrage gör odlingen mer lättskött och det är enklare att hålla snyggt och ogräsfritt.
I ett nysått trädgårdsland är det viktigt att ha koll på vattningen. De unga plantorna kan snabbt torka ut under heta, soliga dagar, och kommer det lite nederbörd måste man se till att de får extra bevattning.

Oavsett i vilken skala du vill odla så kan du experimentera dig fram till vad som fungerar bra och mindre bra. Odlandet är förlåtande. Misslyckas du med en grönsak ett år så har du säkert lärt dig ett och annat på vägen och nästa år kan den grönsaken istället bli den stora succén.

Växelbruk – flytta grödorna varje år

När man hobbyodlar är det en självklarhet att odla utan bekämpningsmedel. En av de stora fördelarna med att själv odla sina ­grönsaker är ju att man får äta ekologiskt och giftfritt. Dessutom får man grönsaker som odlats utan att ha en negativ inverkan på vår miljö. För att lyckas hålla jorden frisk och hålla skadedjuren på avstånd är det därför viktigt att byta plats på grönsakerna varje år – så kallat växelbruk. Vissa växter tar mer näring från jorden än ­andra och deras rötter arbetar också i olika jordlager. Det bästa är att låta grönsakerna flytta runt och inte komma tillbaka till samma plats förrän efter fyra år.

För att stärka lökens tillväxt och få starka plantor kan man klippa av blasten ett par gånger under säsongen.
Potatis förbättrar och bearbetar jorden eftersom den växer rejält på djupet.

Exempel på odlingsschema:

Skifte 1: Närande växter:

  • Ärtor, bönor och andra baljväxter
  • Gröngödsling

Skifte 2: Näringskrävande växter:

  • Kål, blomkål och broccoli
  • Gurka, squash och pumpa
  • Vitlök, purjolök och selleri

Skifte 3: Måttligt krävande växter:

  • Morot, rödbeta och   palsternacka
  • Dill, persilja och sallad
  • Lök, mangold och spenat

Skifte 4: Mindre krävande växter:

  • Potatis
  • Jordärtskocka
  • Eventuellt baljväxter, ­sallad och rädisa

LÄS ÄVEN: Utflyktstips: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar


Täckodling har många ­fördelar: fukten bevaras ­lättare i jorden, fröogräs har svårare att etablera sig och rotogräs är ­enklare att dra upp. Dessutom kan en del marktäckande material – till exempel gräsklipp eller, som på ­bilden, ull – ge extra ­näring till jorden.

Variera växterna och håll skadedjuren borta

Med en större variation av ­växter på odlingsplatsen ­minskar du risken för angrepp från skadedjur. Växter som gynnar nyttodjur och samtidigt ­verkar avskräckande för skadeinsekter och sjukdomar är en viktig komponent för ett friskt trädgårdsland med god avkastning. Trädgårdslandet kan utformas så att det är lika inbjudande för ögat som skörden är för magen. En välplanerad odlingsyta med grönsaker tillsammans med blommor kan ge lika stor avkastning som ett renodlat ­grönsaksland men ändå ge ­fägring som en blomsterrabatt. En odlingsyta med grönsaker tillsammans med sommar­blommor ger därför inte bara ett vackert intryck för ögat utan även en skyddande effekt och håller hela trädgården friskare.

Tagetes skyddar mot rotnematoder och andra skadeinsekter. Den utsöndrar också ett ämne som till viss del håller tillbaka ­besvärligt ogräs, som åkervinda och kirskål.

Placera odlingsytan rätt

Det viktigaste vad gäller placeringen är att odlingsytan får tillräckligt med solljus, för grönsaker behöver mycket sol för att ge stora skördar. Det är också trevligt om du placerar odlingen i närheten av köket eller uteplatsen, så att du snabbt och lätt kan förse dig med de grönsaker du behöver för dagens matlagning. En annan viktig sak är att placera odlingsytan på en plats där du lätt kan nå med vattenslangen för att enkelt kunna vattna när det behövs. Vid säsongens början samt under torra perioder är det viktigt att vattna för att ­grödorna ska växa och frodas.

Med upphöjda odlingsbäddar skapar man ett gynnsamt klimat och därmed förlänger man odlingssäsongen.
Med upphöjda odlingsbäddar skapar man ett gynnsamt klimat och därmed förlänger man odlingssäsongen.

Smarta kombinationer drar nytta av varandra

Genomtänkta kombinationer gör att du kan odla mer på en mindre yta eftersom växterna kan dra nytta av varandra utan att konkurrera om ljus, jord och ­utrymme. Vissa kombinationer passar särskilt bra ihop för att deras växtformer kompletterar varandra. Höga, tunna växter tillsammans med korta och ­breda, till exempel vitlök
tillsammans med sallad, passar utmärkt. De kompletterar varandra gällande resurser av jord och platstillgång eftersom vitlöken är smal och hög medan salladen är yvig och låg. Eftersom du sätter vitlöken på hösten och sår salladen på våren kan vitlöken skördas ­innan salladen växt till sig och behöver mer utrymme senare under säsongen.


LÄS ÄVEN: Hanna Wendelbo: ” Jag odlar för mångfald, skönhet och grön terapi”


Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Scroll to Top