• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 9 fiffiga trädgårdshack du inte kände till

  Kaffe ska kunna hålla sniglarna borta och äggskal är bra för dina plantor.

  9 fiffiga trädgårdshack du inte kände till

  1. Skräm bort sniglar med saker från köket

  Kaffe och äggskal är inga favoriter hos sniglar och ska därför kunna hålla de slemmiga krypen borta om du strör ut dem i trädgården. Detta biter dock troligtvis inte på mördarsniglar, där krävs tuffare metoder. 

  Foto: Bigstock

  2. Bikarbonat funkar självklart i trädgården också

  Vid det här laget vet vi att bikarbonat funkar till ALLT. I trädgården hjälper den dig att få tomater att smaka sötare. Men bara i pyttesmå doser, för mycket bikarbonat kan förgifta jorden.

  Foto: Bigstock

  3. Få användning för gamla plastgafflar

  Så här lätt omvandlar du dem till smarta skyltar för dina grödor.

  4. Äggskal går att använda till mycket

  Äggskal är inte bara bra för att hålla sniglar borta, det innehåller dessutom kalcium som växter, precis som människor, behöver för att växa. Krossa äggskal och smula ner dem i jorden för att ge dina växter lite extra kalcium.

  Foto: The Chic Site

  5. Blöjor i krukan håller jorden fuktig

  Japp, det är tydligen sant. Den superabsorberande fyllningen inuti blöjan går att blanda med vatten till en slags deg. Denna blöjgelé kan du sedan mixa med jorden för att få plantorna att stå sig längre mellan vattningarna. 

  Om du inte har tid eller lust att fixa blandningen kan du trycka ner en hel blöja i jorden med den absorberande sidan uppåt.  

  Foto: Smart School House

  6. Byt färg på dina hortensior

  Jordens ph-värde kan som sagt påverka hortensians färg. Sur jord gör blommorna blå, medan basisk jord gör dem rosa. Vill du mixtra med färgen på dina hortensior kan du till exempel tillsätta granbarr eller kaffe för att göra jorden sur. Vill du istället ha rosa blommor ska det gå att fixa med kalkrik växtnäring eller – åter igen – äggskal. 

  Foto: Bigstock

  7. Blötlägg fröna innan du sår

  Lägg fröna i varmt vatten i 24 timmar innan du ska börja så, för att de ska börja spira snabbare när de väl är i jorden. 

  8. Plastgafflar funkar även för att skrämma bort djur

  Har du ännu fler plastgafflar till övers kan du använda dem för att gillra vassa fällor för ovälkomna djur. Inte helt schysst mot djuren kanske, men förhoppningsvis lär de sig snabbt. 

  Foto: Smart School House

  9. Bygg en egen liten örtträdgård

  Använd en passande gammal trälåda och så de örter du vill ha. 

  Foto: Julie Ann Art

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!