• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här lyckas du med sommarplanteringen – Victoria Skoglunds bästa tips

  Victoria Skoglund är trädgårdsmästare och tv-profil. I samarbete med Blomsterfrämjandet delar hon med sig av sina bästa tips på hur du lyckas med planteringen, samt sina egna personliga favoriter.

  Så här lyckas du med sommarplanteringen – Victoria Skoglunds bästa tips
  Victoria Skoglund vet hur man gör en riktigt vacker sommarplantering. Foto Lena Granefelt/Blomsterfrämjandet

  1. Så fort du kommer hem med dina nyinköpta växter, plantera om dem i krukor eller lådor med tillräcklig volym. För bal­konglådor ska du räkna med minst 20x20 cm för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta och att växternas rotsystem kan utvecklas väl. 

  2. Ge blommorna plats att växa. De flesta sommarblommor växer till sig under säsongen så plantera med lite utrymme mellan plantorna.

  3. Planteringskärlet ska ha dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna av. Lecakulor eller krukskärvor i botten ger extra bra dränering.

  4. Välj en jord av hög kvali­tet för bästa resultat. 

  5. Sommarblommor behöver näring för att utvecklas väl så vattna regelbundet med svag näringslösning eller tillför långtidsverkande näring i jorden. Tänk på att krukor, amplar och lådor som står nära husväggen sällan får vatten även om det regnar ute. Växter som placeras i blåsiga lägen torkar ut snabbt. 

  När Victoria själv planterar inför sommaren väljer hon gärna blåsalvia eller daggsalvia, heliotrop och sommarflox som bas. Det här kombinerar hon med gulbladiga växter som blir en fin kontrast mot det gröna, till exempel penningblad, och bronsfärgade växter som till exempel bronsstarr.

  Källa: Blomsterfrämjandet

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!