• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Forskare: Att ha utsikt över vattnet gör dig mindre stressad

  Kvinnor i områden med mycket grönska lever längre, och nu har det också visat sig att havsutsikt har stor positiv påverkan på vårt välmående.

  Forskare: Att ha utsikt över vattnet gör dig mindre stressad
  Att bo vid vattnet är bra för hälsan. Foto: Istock

  Ett hus vid havet är en dröm för många, och nu finns det dessutom en vetenskaplig anledning att längta efter denna typ av boende. 

  En studie som nyligen publicerades i Health & Place visar det som många nog redan tog som en sanning: Att vi blir mindre stressade av att bo nära vattnet.

  Studien har genomförts i den nyzeeländska staden Wellington och forskarna har ugått från nationella databaser och kartlagt invånarnas hälsa och välbefinnande i förhållande till hur det ser ut i områdena där de bor.

  – Mer utsikt över blå områden (det vill säga vatten) hänger tydligt ihop med lägre nivåer av psykisk ohälsa, säger Amber L Pearson vid Michigan State University i ett uttalande.

  Forskarna har tagit hänsyn till faktorer som kön, ålder och ekonomi (det är ju oftast inte direkt billigt med havsutsikt), och får fortfarande samma resultat: Möjligheten att kunna se vatten från hemmet ökar välmåendet hos de flesta.

  Följ Hus & Hem på Facebook för fler artiklar av den här typen i ditt flöde. 

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!