Mellanönstern

  • Burek gjord på filodeg, köttfärs och potatis.

    Frasig burek med köttfärs, potatis och fetaost

    Burek är en frasig paj som är vanlig på Balkan. Den serveras traditionellt med kall yoghurt. Här har vi fyllt vår burek med köttfärs och potatis.

  • Mezetallrik med svartkål, tre sorters hummus och stekt yoghurtbröd

    Du behöver Yoghurtbröd 4.5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 4 dl yoghurt 10% 1 st ägg olivolja till stekning flingsalt Stekt svartkål 1 pkt svartkålsmix…

  • Lammköttbullar från Mellanöstern med tahiniyoghurt

    Du behöver 500 g lammfärs 1 st gul lök finhackad 2 st vitlöksklyftor pressade 0.5 tsk chiliflakes 0.5 kruka färsk persilja finhackad 2 tsk spiskummin…

  • Aprikosflan med apelsinblomsvatten

    Det aromatiska apelsinblomsvattnet utvinns ur apelsinblommorna och passar perfekt med aprikoser och mandel. Finns i affärer med orientaliska varor och i välsorterade livsmedelsbutiker.

  • Kryddiga brödkakor

    I Marocko ser man ofta platta brödkakor som strös med olika kryddblandningar innan de gräddas.

  • Myntayoghurt med vitlök

    En fräsch yoghurtdipp passar till det mesta på mezebordet.

  • Hummus

    Mellanösterns ?smör? och ett måste på mezebordet.

  • Auberginedipp med tomat

    Auberginedipp i någon form finns i alla länder runt Medelhavet.

  • Falafel

    Kikärtsbullar från Mellanöstern friteras vanligtvis, men att steka dem i olivolja går också bra. Falafel serveras ofta i pitabröd med grönsaker och hummus, men är också bra som plockrätt.

  • Smördegspaket med orientens olivröra

    Frasiga halvmånar som fylls med en sorts tapenade smaksatt med spiskummin, koriander och harissa.

  • Spröda lammfärsrullar

    Fyllda, spröda rullar med filodeg äts både i Mellanöstern, Nordafrika, Turkiet och Grekland. Rullarna är godaste nygräddade, men fungerar också bra att servera kalla.

  • Tabbouleh med nektariner och merquez

    Tabbouleh är en saftig Mellanöstern-sallad med bulgur. Här har jag utökad den till en komplett måltid med den kryddiga korven merques, söta nektariner och sträv fetaost. För den som vill ha extra dressing passar vitlöksyoghurt eller tzatziki bra till.

Scroll to Top