RECEPT FRÅN HJ

Wienerlängd med rabarber och jordgubbar

Wienerlängden med rabarber- och jordgubbssylt är garnerad med hackade valnötter och florsocker.

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
1 styck

Du behöver

    Sylt

  • 250 g skivad rabarber
  • 125 g skivade jordgubbar
  • 200 g syltsocker
  • 2 krm stött kardemumma
  • Deg

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 25 g jäst
  • 100 g smör i bitar
  • 1 st ägg
  • Pensling

  • 1 st ägg
  • Garnering

  • 1 dl hackade valnötter
  • florsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Sylt: Blanda rabarber, jordgubbar, syltsocker och kardemumma i en rostfri kastrull. Rör om och koka kraftigt i 5 minuter. Låt kallna i kallt vattenbad.

2

Deg: Lägg mjöl, salt, socker, smulad jäst och smör i en matberedare, monterad med plastkniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör ihop till en deg.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en rulle och kavla ut till en avlång platta, ca 15 x 40 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

4

Bred ut sylt på mitten av degen, men lämna 3 cm kant på sidorna. Vik kanterna en bit över sylten. Låt jäsa 1 timme.

5

Pensling: Pensla kanterna med uppvispat ägg. Strö över valnötter.

6

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

7

Låt längden svalna och skär den i trekantiga bitar.

8

Garnering: Sikta över florsocker.


Recept