Vridna bröd med valnötter

Det här är en snabbvariant av ?baguetter? eftersom de bara ska jäsa i en omgång. De innehåller skrädmjöl som är mald rostad havre. Mjölet har en härlig doft och smakar rostade nötter.

Du behöver

  • 100 g valnötter
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1.5 tsk flingsalt
  • 2 tsk flytande honung
  • 3 msk rapsolja
  • 2 dl skrädmjöl
  • 4.5 dl vetemjöl

Gör så här

1

Grovhacka nötterna. Smula jästen i en bunke. Värm vattne fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung, olja, nötter och skrädmjöl. Arbeta in vetemjölet till en ganska lös deg.

2

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk i cirka 1 timme.

3

Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas. Dela degen i fyra delar. Forma till avlånga bröd, lika långa som plåtens kortsida och vrid dem samtidigt.

4

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.

5

Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter. Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen cirka 12 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler utan duk. Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

Scroll to Top