Vörtkryddade Hönökakor

Klassiska brödkakor som får en mild vörtsmak så här års. Passar lika bra till skinkmackan och pastejen som på julfrukosten.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 msk sirap mörk
  • 3 msk vörtkrydda
  • 16.5 dl vetemjöl

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Rör ut jästen i degvätskan.

2
Tillsätt salt, sirap, vörtkrydda och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 6 bitar och rulla bitarna till bullar. Kavla ut bullarna till runda kakor, ca 25 centimeter i diameter.

4
Flytta över brödkakorna till plåtar med bakplåtspapper, det går enklast genom att rulla upp dem på kaveln. Nagga kakorna med en brödnagg eller gaffel. Grädda genast mitt i ugnen 6–8 minuter. Låt svalna mellan bakdukar på galler.

Scroll to Top