Vörtbröd

Du behöver 50 g jäst 50 g smör 2 dl julmust 1 st porter 33 cl porter 250 g kesella lätt 1 dl sirap mörk...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 2 dl julmust
  • 1 st porter 33 cl porter
  • 250 g kesella lätt
  • 1 dl sirap mörk
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk ingefära mald
  • 1 msk pomerans mald
  • 2 krm kryddnejlikor malda
  • 1 dl russin
  • rågsikt ca 18 dl

Till pensling:

ägg

3 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt kesella, sirap, salt, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Ar-beta degen väl och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Rulla bitarna till limpor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 40 minuter.

Scroll to Top