Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 2 dl julmust
- 1 st porter 33 cl porter
- 250 g kesella lätt
- 1 dl sirap mörk
- 2 tsk salt
- 2 tsk ingefära mald
- 1 msk pomerans mald
- 2 krm kryddnejlikor malda
- 1 dl russin
- rågsikt ca 18 dl
Till pensling:
ägg
3 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt kesella, sirap, salt, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Ar-beta degen väl och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Rulla bitarna till limpor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 40 minuter.