Vit chokladmousse med lime och vaniljkokta rabarber

Len mousse med söt vit choklad och syrlig lime. Varva med vaniljkokta rabarber för en ljuvligt sommarsmakande dessert.

10 portioner

Du behöver

Vit chokladmousse

200 g vitchoklad av hög kvalité, finhackad
2 ägg
3 dl grädde
2 limer, skal + saft av 1 lime
1 msk socker
¼ tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)

Vaniljkokta rabarber

550 g rabarber
1 vaniljstång
1 lime, saften
2 dl vatten
2 dl socker

Garnera med

Pistagenötter

Gör så här

1

Smält chokladen och 1 dl grädde i mikron eller i vattenbad på spisen. Rör försiktigt för att blanda väl. Låt svalna åt sidan. Det är viktigt att den smälta chokladen svalnar helt, innan du tillsätter vispgrädde och äggvitor. Blir det för varmt, tappar man all luft och riskerar att moussen inte stelnar.

2

Dela äggen och vispa äggulorna med 1 matsked socker, citronsaft och skal tills smeten blir ljus och fluffig. Blanda äggulorna med chokladen försiktigt.

3

Vispa grädden med vaniljpulver och vänd ner i chokladen försiktigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i chokladblandningen försiktigt.

4

Ställ i kylen minst 6 timmar, helst över natten så att den stelnar till en mjuk silke kräm. Dela i 8 portionsglas och servera med vaniljkokta rabarber eller andra bär enligt önskemål.

5
Vaniljkokta rabarber: Skär rabarber i små 8-10 cm bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i vatten med socker. Låt sjuda 1-2-minuter till en sirap.
6

Lägg i rabarber och låt sjuda 5 minuter.

7

Servera med chokladmoussen, vaniljglass, eller yoghurt. Toppa med pistagenötter.

Scroll to Top