10 portioner
Du behöver
Vit chokladmousse
200 g vitchoklad av hög kvalité, finhackad
2 ägg
3 dl grädde
2 limer, skal + saft av 1 lime
1 msk socker
¼ tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
Vaniljkokta rabarber
550 g rabarber
1 vaniljstång
1 lime, saften
2 dl vatten
2 dl socker
Garnera med
Pistagenötter
Gör så här
Smält chokladen och 1 dl grädde i mikron eller i vattenbad på spisen. Rör försiktigt för att blanda väl. Låt svalna åt sidan. Det är viktigt att den smälta chokladen svalnar helt, innan du tillsätter vispgrädde och äggvitor. Blir det för varmt, tappar man all luft och riskerar att moussen inte stelnar.
Dela äggen och vispa äggulorna med 1 matsked socker, citronsaft och skal tills smeten blir ljus och fluffig. Blanda äggulorna med chokladen försiktigt.
Vispa grädden med vaniljpulver och vänd ner i chokladen försiktigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i chokladblandningen försiktigt.
Ställ i kylen minst 6 timmar, helst över natten så att den stelnar till en mjuk silke kräm. Dela i 8 portionsglas och servera med vaniljkokta rabarber eller andra bär enligt önskemål.
Lägg i rabarber och låt sjuda 5 minuter.
Servera med chokladmoussen, vaniljglass, eller yoghurt. Toppa med pistagenötter.