RECEPT FRÅN HJ

Vit sparrissoppa med basilikaolja

Sammetslen sparrissoppa, en perfekt inledning på vårens middagar. Den vita sparrisen går bra att byta mot grön och den gröna sparrisen behöver inte skalas.

Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg vit sparris
  • 1 st gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 dl vispgrädde
  • flingsalt
  • nymald vitpeppar
  • Basilikaolja:

  • 1 dl rapsolja kallpressad
  • 2 dl basilika strimlad
  • flingsalt
  • nymald vitpeppar

Gör så här

1
Skala sparrisen med potatisskalare. Börja alldeles under knoppen. Bryt av och kasta den nedre, grova delen på stjälkarna. Dela stjälkarna i mindre bitar. Lägg undan knopparna till servering. Skala och hacka löken.
2
Koka sparris och lök i en kastrull med vin, vatten och fond under lock, tills stjälkarna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Sila soppan genom en sil och mosa samtidigt med en slev så att sparristrådarna fastnar i silen.
3
Häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt crème fraiche och grädde och småkoka ett par minuter. Salta och peppra.
4
Koka sparrisknopparna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Toppa soppan med sparrisknoppar och ringla i basilikaolja.
5
Basilikaolja: Mixa olja, basilika, salt och peppar, gärna med en mixerstav.

Recept