RECEPT FRÅN HJ

Vit choklad cheesecake med blåbär och hallon

Cheese-cake med mörk choklad i botten och vit choklad i fyllningen serveras med hallon och blåbär på toppen.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 200 g digestivekex
  • 50 g mörk choklad 70%
  • 75 g smör
  • Fyllning:

  • 100 g vit choklad
  • 300 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraîche
  • 2.5 msk majsstärkelse
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 st citron rivet skal
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Topping:

  • 3 st gelatinblad
  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk citron pressad saft
  • Dekoration:

  • 125 g blåbär färska
  • 125 g färska hallon
  • citronmeliss
  • Ugn: 175º

    Det här behövs till 10–12 bitar:

Gör så här

1
Mixa kex och cho­klad i matberedaren med kniven monterad till en smulig massa. Smält smöret och blanda det med kex- och chokladsmulorna.
2
Kläm gärna fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Förgrädda i ugnen, ca 5 minuter.
3
Mixa vit choklad i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt ost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, citronskal och vaniljsocker. Blanda samman och häll sedan fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, ca 40 minuter, tills fyllningen har stannat. Låt kakan kallna och ställ sedan in den i kylen.
4
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en ka-strull och värm på svag värme. Lägg ner de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Smaksätt med citronsaften. Låt blandningen svalna i kallt vattenbad. Häll den över fyllningen på den kalla cheescaken. Ställ tillbaka den i kylen. Garnera med blåbär, hallon och citronmeliss vid serveringen.

Recept