Vinbärsstek

Bjud på en mör och saftig stek där svart vinbärssaft mer mustig smak åt köttet samtidigt som du får en underbar sky att göra sås av. Skär det färdiga köttet i tunna skivor. Garnera dem gärna med röda vinbär. Bjud kokt potatis, lök, kokta grönsaker och såsen till.

Du behöver

  • 1 kg högrev bog eller fransyska, gärna i nät
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 st lagerblad
  • 0.5 tsk timjan
  • 1 dl vatten
  • 1 dl svartvinbärssaft outspädd
  • 18 st steklök
  • 2.5 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 0.5 dl grädde
  • soja

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Klappa in salt och peppar runtom hela steken. Smält matfettet i en stekgryta och bryn steken gyllene runtom. Vänd steken med hjälp av två träskedar. (Stick inte i steken då sipprar saften ut.)

2
Späd med vatten och saft. Tillsätt timjan och lagerblad. Stick in en kött-termometer i stekens tjockaste del och låt köttet steka under lock tills termometern visar 75°, ca 1 1/2 timme.

3
Skala lökarna och lägg ner dem när ca 15 minuter återstår av stektiden. Ta upp köttet, lägg det i aluminiumfolie och låt det vila ca 15 minuter. Ta upp lökarna.

4
Späd skyn med buljong. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner det i skyn. Låt såsen koka ca 3-5 minuter. Rör ner grädden och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av med soja och eventuellt mera saft.

Scroll to Top