Du behöver
- 1 kg högrev bog eller fransyska, gärna i nät
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1 st lagerblad
- 0.5 tsk timjan
- 1 dl vatten
- 1 dl svartvinbärssaft outspädd
- 18 st steklök
- 2.5 dl buljong
- 2 msk vetemjöl
- 0.5 dl grädde
- soja
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Klappa in salt och peppar runtom hela steken. Smält matfettet i en stekgryta och bryn steken gyllene runtom. Vänd steken med hjälp av två träskedar. (Stick inte i steken då sipprar saften ut.)
2
Späd med vatten och saft. Tillsätt timjan och lagerblad. Stick in en kött-termometer i stekens tjockaste del och låt köttet steka under lock tills termometern visar 75°, ca 1 1/2 timme.
3
Skala lökarna och lägg ner dem när ca 15 minuter återstår av stektiden. Ta upp köttet, lägg det i aluminiumfolie och låt det vila ca 15 minuter. Ta upp lökarna.
4
Späd skyn med buljong. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner det i skyn. Låt såsen koka ca 3-5 minuter. Rör ner grädden och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av med soja och eventuellt mera saft.