Vinbärsgelé

Du behöver 1 kg vinbär röda och/eller svarta, 2 liter 1.5 dl vatten strösocker ca 800 g ca 5 dl Gör så här 1 Skölj...

Du behöver

  • 1 kg vinbär röda och/eller svarta, 2 liter
  • 1.5 dl vatten
  • strösocker ca 800 g

ca 5 dl

Gör så här

1
Skölj bären och koka upp dem i en gryta med vatten. När de kokat sönder häll bär och saft genom en silduk på en silställning och låt rinna ca 30 minuter.

2
Mät upp socker i förhållande till mängden saft. Koka upp saften i en ren gryta och tillsätt sockret, lite i taget. Koka ca 10 minuter utan lock. Skumma väl. Gör ett geléprov.

3
Häll upp i varma geléglas och låt svalna. Täck med lock eller cellofan och snöre, och förvara i kyl.


Kommentar:
Bären ska vara knappt mogna och behöver inte repas från stjälkarna.

Geléprovet:
Häll lite gelé på en kall tallrik och dra därefter en sked rakt igenom. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdigt. Låt den annars koka några minuter till.

Scroll to Top