Du behöver
- 1 kg vinbär röda och/eller svarta, 2 liter
- 1.5 dl vatten
- strösocker ca 800 g
ca 5 dl
Gör så här
1
Skölj bären och koka upp dem i en gryta med vatten. När de kokat sönder häll bär och saft genom en silduk på en silställning och låt rinna ca 30 minuter.
2
Mät upp socker i förhållande till mängden saft. Koka upp saften i en ren gryta och tillsätt sockret, lite i taget. Koka ca 10 minuter utan lock. Skumma väl. Gör ett geléprov.
3
Häll upp i varma geléglas och låt svalna. Täck med lock eller cellofan och snöre, och förvara i kyl.
Bären ska vara knappt mogna och behöver inte repas från stjälkarna.
Geléprovet:
Häll lite gelé på en kall tallrik och dra därefter en sked rakt igenom. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdigt. Låt den annars koka några minuter till.