Vetesurdeg

Du behöver Dag 1: 2.5 dl vetemjöl 2 dl kallt vatten Dag 3: 1.5 dl vetemjöl 1 dl kallt vatten Dag 4: 1.5 dl vetemjöl...

Du behöver

Dag 1:

2.5 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten

Dag 3:

1.5 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten

Dag 4:

1.5 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten

Gör så här

1
Dag 1: Vispa ihop mjöl och vatten i en stor bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur, gärna lite varmare, i två dygn.

2
Dag 3: Vispa i mjöl och vatten och täck med plastfolie. Låt stå i ett dygn i rumstemperatur.

3
Dag 4: Vispa i mjöl och vatten och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn till. Sen är surdegen klar att börja baka med.

4
Surdegen behöver matas när man tagit av den. Vispa då i 3 dl vetemjöl och 2 dl kallt vatten. Surdegsgrunden förvaras i kylen.


Kommentar:
Jäs degen i en plastlåda med lock som rymmer 10 l. Pensla lådan med en neutral olja och lägg i den arbetade degen och sätt på locket. Praktiskt eftersom degen blir tre gånger så stor under jäsningen.
Ljust bröd är färdigbakat vid 97° och grovt bröd vid 98°, om man vill använda termometer.
Spraya gärna in extra vatten i ugnen med blomspruta under gräddningen för att få en hård och knaprig yta på brödet.
Sätt gärna två surdegar när du ska börja. Många tycker också att det är lättare att lyckas med en rågsurdeg.

Scroll to Top