Vetebullar med plommon

Du behöver 50 g jäst (1 pkt jäst) 5 dl lättmjölk 0.5 dl flytande fett 2 dl kesella (1% fett) 1 dl sötningsmedel eller rörsocker...

Du behöver

  • 50 g jäst (1 pkt jäst)
  • 5 dl lättmjölk
  • 0.5 dl flytande fett
  • 2 dl kesella (1% fett)
  • 1 dl sötningsmedel eller rörsocker strö-
  • 0.5 tsk salt
  • 14.5 dl vetemjöl
  • 4 st plommon fasta

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula jästen och rör ut med det ljumma degspadet (mjölk+fett).

2
Tillsätt kesellan, sötningsmedel, salt och ca 12 dl av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken, i ca 40 minuter.

3
Tillsätt mer mjöl i omgångar och arbeta ihop degen efter jäsningen. Använd inte mer mjöl än nödvändigt så att du kan forma bullarna.

4
Forma degen till en längd och dela upp i fyra delar. Dela varje del i åtta bitar. Rulla släta bullar och placera dem på en plåt.

5
Skär plommonen i åtta klyftor vardera och tryck ned en klyfta i varje bulle. Låt jäsa på plåten i 25–30 minuter.

6
Grädda bullarna direkt på mittfalsen i ca 10 minuter. Bullarna kan frysas.

Scroll to Top