Västerbottensrutor med sparris och räkor
Västerbottensrutorna med sparris och räkor kan förberedas fram till garnering. Supergoda både kalla och varma! Om smördegen bubblar upp mycket under gräddningen kan du trycka till den när du tar ut den.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 250 g kyld smördeg
- 4 st ägg
- 2 dl crème fraîche
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 200 g riven Västerbottensost
- 250 g grön sparris
- 500 g oskalade räkor
- 1 st rödlök
- 1 dl crème fraîche
- gräslök
Ugn: 225°
Gör så här
Rulla ut smördegen i en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter.
Vispa ägg, crème fraiche, salt och peppar. Tillsätt ost. Häll det över smördegsbottnen.
Grädda strax under ugnens mitt i 15–20 minuter. Äggstanningen ska ha stannat helt. Låt svalna.
Bryt av den nedre delen av sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten och låt rinna av.
Skala räkorna. Skala och finhacka löken. Skär degbottnen i rutor.
Lägg sparrisen på rutorna. Toppa med räkor, lök, crème fraiche och gräslök.