Västerbottenpaj med kantareller

Kantareller hör också till en kräftbjudning här i en len och ljuvlig sensommarpaj tillsammans med västerbottensost.

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning

300 g kantareller
2 msk smör
gul lök
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar
3 dl västerbottensost

Stanning

ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt och 1 krm svartpeppar

Topping

kantareller
kryddgrönt

Gör så här

1

Ugn 225 grader. Blanda samman mjöl och matfett i en skål, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en degboll.

2

Svep in i plastfilm och låt vila svalt i kylen i ca 20 minuter.

3

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter strax under ugnens mitt.

4

Skala och finhacka löken. Rensa svampen och värm i en stekpanna till dess att vätskan kokat bort.

5

Tillsätt matfett, finhackad lök och fräs samman i ett par minuter.

6

Salta och peppra och häll över svampblandningen i pajskalet tillsammans med riven västerbottensost.

7

Tag undan några fina hela svampar till att garnera med.

8

Vispa samman stanningen och häll den över pajfyllningen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner över allt.

9

Grädda strax under ugnens mitt i ca 30 minuter eller till dess att pajen har stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka. Täck över med folie om det behövs. Garnera med svamp och kryddgrönt.

Scroll to Top