RECEPT FRÅN HJ

Västerbottenpaj med kantareller

Kantareller hör också till en kräftbjudning här i en len och ljuvlig sensommarpaj tillsammans med västerbottensost.

Okänd
1 styck

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • gul lök
  • 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar
  • 3 dl västerbottensost
  • Stanning

  • ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar
  • Topping

  • kantareller
  • kryddgrönt

Gör så här

1

Ugn 225 grader. Blanda samman mjöl och matfett i en skål, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en degboll.

2

Svep in i plastfilm och låt vila svalt i kylen i ca 20 minuter.

3

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter strax under ugnens mitt.

4

Skala och finhacka löken. Rensa svampen och värm i en stekpanna till dess att vätskan kokat bort.

5

Tillsätt matfett, finhackad lök och fräs samman i ett par minuter.

6

Salta och peppra och häll över svampblandningen i pajskalet tillsammans med riven västerbottensost.

7

Tag undan några fina hela svampar till att garnera med.

8

Vispa samman stanningen och häll den över pajfyllningen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner över allt.

9

Grädda strax under ugnens mitt i ca 30 minuter eller till dess att pajen har stannat helt och fått fin färg. Känn med sticka. Täck över med folie om det behövs. Garnera med svamp och kryddgrönt.


Recept