Du behöver
- 250 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1.5 tsk bakpulver
Fyllning
1 dl kesella 10 %
2.5 dl crème fraîche
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g lätt tinade blåbär
2 tsk potatismjöl
Ugn: 200°
Gör så här
Finfördela smöret i de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut drygt hälften av degen i en form, 30 cm i diameter, med bakplåtspapper. Nagga.
Förgrädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
Fyllning: Vispa ihop kesella, crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker och häll det i formen. Blanda blåbär med potatismjöl och strö det över smeten.
Toppa med smulor av degen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tills smeten stelnat.
Låt svalna tills fyllningen stelnat och skär i rutor.