RECEPT FRÅN HJ

Vaniljrutor med blåbär

Läckra rutor med vanilj och blåbär.

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
12 stycken

Du behöver

  • 250 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Fyllning

  • 1 dl kesella 10 %
  • 2.5 dl crème fraîche
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g lätt tinade blåbär
  • 2 tsk potatismjöl
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Finfördela smöret i de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Tryck ut drygt hälften av degen i en form, 30 cm i diameter, med bakplåtspapper. Nagga.

3

Förgrädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.

4

Fyllning: Vispa ihop kesella, crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker och häll det i formen. Blanda blåbär med potatismjöl och strö det över smeten.

5

Toppa med smulor av degen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tills smeten stelnat.

6

Låt svalna tills fyllningen stelnat och skär i rutor.


Recept