RECEPT FRÅN HJ

Vaniljhjärtan med saffran

Gillar du vaniljhjärtan kommer du älska denna juliga varianten med saffran. Det frasiga skalet får god smak av saffran och fylls med en ljuvligt len vaniljkräm.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 60 minuter
20 stycken

Du behöver

  • 2 st påsar saffran á 0,5 gram
  • 2 tsk kokande vatten
  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • Vaniljkräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Garnering

  • florsocker
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Blanda saffran med vatten och låt dra i 30 minuter. Hacka samman smör, mjöl, potatismjöl och socker till en grynig massa. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila svalt i 30 minuter.

2

Vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk, ägg, potatismjöl och socker i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna. Tillsätt vaniljsocker.

3

Smörj hjärtformar. Kavla ut degen och klä formarna med den. Lägg i en klick vaniljkräm.

4

Täck med ett lock av degen och tryck till kanterna väl. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

5

Låt kakorna svalna i 10 minuter innan de försiktigt stjälps upp.

6

Garnering: Sikta över florsocker.


Recept