Vaniljhjärtan

Vem kan väl motstå dessa rara små hjärtan till kaffet? Spröda kakor fyllda med härlig vaniljkräm som försiktigt pudrats med florsocker - inte är det konstigt att vaniljhjärtan är en stor favorit för många kakälskare! Kakorna går bra att frysa, men då innan de garnerats med florsocker.

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0.75 dl socker
  • 1 st äggula
  • 200 g smör eller margarin

Vaniljkrämsfyllning:

1.5 dl mellangrädde
1 st äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

florsocker

Ugn: 200°

Gör så här

1
Pensla 17-18 hjärtformar väl med rumsvarmt smör eller margarin, som ger ett tjockare och jämnare skikt än smält matfett.

2
Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare.

3
Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.

4
Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.

5
Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma. Sikta över florsocker strax innan kakorna ska avnjutas.

Scroll to Top