RECEPT FRÅN HJ

Vaniljhjärta i långpanna

Den här kakan är kusin till den italienska vaniljkakan torta della nonna, mormors kaka. Alla familjer i Italien har sitt eget recept på den här ljuvliga sötsaken.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
42 bitar

Du behöver

    Deg

  • 500 g smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • Fyllning
  • 2 dl kvarg 10?%
  • 5 dl crème fraîche
  • 4 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnera med

  • 25 g mörk choklad
  • florsocker
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Arbeta ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en deg, gärna i en matberedare.

2

Tryck ut hälften av degen i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.

3

Rör samman kvarg, crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker och häll över bottnen. Smula över resten av degen.

4

Grädda strax under mitten i ca 30 minuter. Låt kakan svalna helt innan den skärs i rutor. Smält chokladen över vattenbad och spritsa ett hjärta på varje ruta. Sikta över florsocker.


Kommentar:
Det är enklast att dela upp degen i två omgångar eftersom det knappt får plats en hel sats i en vanlig matberedare.

Recept