Du behöver
- 750 g jordgubbar
- 1 st vaniljstång
- 1 dl strösocker
- 2 msk pressad citronsaft
- 150 g vit choklad
- 1.5 dl vispgrädde
- 1.5 dl kvarg
Garnera med:
jordgubbar
vit choklad
Gör så här
Skölj och rensa jordgubbarna och skiva dem. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp jordgubbar, vaniljstång och frön, socker och citronsaft på låg värme. Koka samman i 3 minuter. Låt stå och dra utan värme i 30 minuter så det svalnar helt.
Häll kompotten i en sil och låt saften rinna av. Ta bort vaniljstången. Använd saften till exempelvis bål.
Fördela kompotten i glas.
Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Vispa grädden men inte för hårt. Vänd ner chokladen i grädden och vänd sedan i kvargen.
Fördela smeten på kompotten och låt stå kallt i 30 minuter innan servering. Garnera med jordgubbar och choklad.
Tips! Håll chokladen i handen en liten stund så går den fint att göra skruvar av med en potatisskalare.