RECEPT FRÅN
Vaniljglass med jordgubbsrippel
Vaniljglassen med jordgubbsrippel blir hela familjens favorit. Servera gärna i strutar.
Av Kerstin Svensson. Foto: Erik Karlsson
Okänd
6 portioner
Du behöver
- 1 st vaniljstång
- 1.5 dl mjölk
- 3 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 250 g jordgubbar
- 0.75 dl strösocker
- 1 msk vatten
Jordgubbssås
Gör så här
1
Jordgubbssås: Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i bitar och koka ihop med socker och vatten tills de är mosiga, ca 10 minuter. Låt kallna.
2
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull med mjölken. Koka upp.
3
Vispa äggulor och socker pösigt. Häll i mjölken och häll tillbaka allt i kastrullen.
4
Sjud under omrörning tills krämen börjar tjockna. Ta från värmen och ta upp vaniljstången. Låt svalna. Vispa grädden och rör i den.
5
Häll upp smeten i en form. Vänd försiktigt i jordgubbssåsen. Frys i minst 4 timmar.