RECEPT FRÅN HJ

Vackert brytbröd till julbordet

Brytbröd i form av en vacker krans bakat på både durummjöl och vetemjöl. Lika gott som fint att titta på!

Av . Foto: Tia Borgsmidt

Tillagningstid: 120 minuter
1 styck

Du behöver

  • 2 dl havregryn
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 dl kesella 1 %
  • 2 msk mandelolja
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 st ägg
  • 4 msk havregryn
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Koka havregrynen i vattnet i 1–2 minuter. Låt svalna tills det är ljummet. Rör ut jästen i vätskan.

2

Tillsätt kesella, olja, durummjöl och salt. Täck med plastfolie och låt stå i 30 minuter.

3

Rör ner vetemjölet. Arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i ca 1 timme.

4

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och forma 18 bullar. Placera dem i två cirklar – först en liten, sedan en större – runt om.

5

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter.

6

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över havregryn.

7

Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 minuter.


Recept