6 portioner
Du behöver
- 1 kg fläskytterfilé
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 krm krossad rosépeppar
- 2 msk smör
- 400 g plommontomater
- 125 g minimozzarella
- ½ dl grovhackad basilika
- 2 msk olivolja
- 1 kg delikatesspotatis
- 12 basilikablad
- rivet skal av en halv citron
- 2 msk olivolja
- 150 g salladsärtor
- 250 g grön sparris
- 10 rädisor
Tryffelbearnaise
150 g smör
3 äggulor
1 ½ msk vitvinsvinäger
3 msk kallt vatten
2 tsk torkad dragon
1 tsk tryffelolja
salt och peppar
Ugn: 225°
Gör så här
Putsa köttet och krydda runt om med salt, peppar och rosépeppar. Bryn det runt om i smör.
Flytta över köttet till en långpanna med bakplåtspapper. Tilllaga strax under ugnens mitt till en innertemperatur på 75°, ca 45 minuter. Låt svalna något.
Halvera tomaterna och mozzarellan. Blanda med basilika och olivolja.
Skrubba potatisen och skiva den tunt. Grovhacka basilikabladen. Blanda potatis, basilika, citronskal och olja. Fördela i en långpanna med bakplåtspapper.
Tillaga i ugnens mitt i ca 25 minuter, tills potatisen fått fin färg.
Ansa salladsärtorna. Koka i lättsaltat vatten 1 minut. Spola av i kallt vatten.
Bryt av basen på sparrisen. Koka stjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Ansa och skiva rädisorna.
Tryffelbearnaise: Smält smöret i en kastrull. Blanda äggulor, vinäger, vatten och dragon i en annan kastrull. Värm under omrörning tills det tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.
Skiva köttet. Fördela potatisen på ett serveringsfat. Lägg på sparris, salladsärtor och rädisor. Lägg på köttet och skeda över tomater och mozzarella.