RECEPT FRÅN HJ

Ugnsbakad laxsida med Salsa Verde på ramslök

Ska man fastna för en sås under våren är det den är ramslök salsan, som passar utmärk till lax och i princip allt annat med!

Av . Foto: Carin Pålsson

Tillagningstid: 30 minuter
10 portioner

Du behöver

    Till laxen

  • laxsida på ungefär 1.2 kilo
  • citron
  • 2.5 tsk
  • olivolja
  • Salt och peppar enligt smak
  • Till ramslök salsa

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • 0.25 dl kapris
  • 1 tsk dijonsenap
  • sardeller
  • citron
  • 2 msk neutral olja
  • 1 dl olivolja
  • Salt och peppar enligt smak
  • 50 g färsk ramslök

Gör så här

1

Sätt på ugnen 250 grader på grill

2

Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Pensla laxen med oljan. Krydda med salt och peppar, citronskal och ”Fish & Seafood” kryddan.

3

Sätt plåten högst upp i ugnen under grillen i cirka 5 minuter tills den får en fin gyllene färg.

4

Stäng av värmen helt och flytta plåten till mitten av ugnen och låt laxen koka färdigt i den avstängda ugnen i ungefär 10-15 minuter, beroende på storlek.

5

Obs: Tänk på att ugnen håller värmen ganska länge även efter värmen har stängts av. Är laxsidan stor och tjock kan man sänka värmen till 50 grader i stället.

6

Det är viktigt är att laxen kokas på låg värme i ugnen.

7

Servera med ramslök salsa.


Recept