RECEPT FRÅN HJ

Ugnsbakad lax med färska örter

Vårens läckraste lax har snabbgravats med örter och rosépeppar och sedan ugnsbakats.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 msk rosépeppar
  • 3 msk färsk basilika eller dill, grovhackad
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • 1.2 kg hel lax med skinn
  • 0.5 st rödlök finhackad
  • 10 cm purjolök strimlad
  • 150 g sockerärter
  • rädisor
  • Garnera med:

  • dillvippor och citronskivor
  • Servera med:

  • rostad potatis-sallad och rom- och dillsås
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Krossa pepparkornen i en mortel. Blanda rosépeppar, örter, socker och salt.

2

Gnid in laxens köttsida med blandningen. Låt vila i kyl ca 1 timme tills salt och socker har lösts upp. Torka av laxen lätt med hushållspapper.

3

Strö löken över laxen, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och baka strax under ugnens mitt i ca 20 minuter.

4

Ansa och koka sockerärterna i 1 minut. Lägg upp på uppläggningsfat. Ansa och halvera rädisorna. Lägg på laxen och garnera med dillvippor och citronskivor enligt bild. Servera med rostad potatis-sallad och rom- och dillsås.


Recept