Ugnsbakad kalvytterfilé med madeirasås

Du behöver 1 kg kalvytterfilé 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 msk timjan hackad, färsk 2 msk smör Madeirasås: 2 tsk torkad svamp t...

Du behöver

  • 1 kg kalvytterfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk timjan hackad, färsk
  • 2 msk smör

Madeirasås:

2 tsk torkad svamp t ex Karl Johan
5 dl vatten
3 msk kalvfond
1 dl madeira torr
3 msk redning brun, Maizena
salt och peppar

Kålrabbi och gulbetor:

1 st kålrabbi stor
500 g gulbetor
2 msk smör
1 msk honung
0.5 dl vitt vin
salt och peppar

Svamppotatis:

1.2 kg fast potatis t ex Asterix
1 msk torkad svamp t ex Karl Johan
salt och peppar
100 g smör

Servera med:

200 g sockerärter

Garnera med:

färsk timjan

Ugn: 125°/225º

Gör så här

1
Putsa köttet. Salta och peppra och krydda med timjan. Bind upp köttet med bindgarn så att det får en jämn form. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg köttet i en ugnsfast form. Stick in en köttermometer och tillaga i ugnen tills temperaturen är 70°. Låt köttet vila i ca 15 minuter, innan det skärs upp i knappt centimetertjocka skivor.

2
Madeirasås: Mortla den torkade svampen. Koka upp vatten, fond, Madeira och svamp i en kastrull och koka i 5 minuter. Red av såsen med brun redning och smaka av med salt och peppar.

3
Kålrabbi och gulbetor: Skala och skär kålrabbi och gulbetor i ca 2 cm stora tärningar. Stek dem i en stekpanna med smör och honung, så att de får en fin yta. Tillsätt vinet och bräsera dem tills de är mjuka, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Svamppotatis: Skala och skiva potatisen tunt. Mortla svampen. Varva potatis, svamp, salt och peppar i en smord ugnsfast form. Skiva smöret med osthyvel och lägg ovanpå det sista lagret potatis. Tillaga potatisen på 125º i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Höj temperaturen till 225° mot slutet av tillagningen, så att potatisen får fin färg, ca 5 minuter. Stansa ut rundlar med ett mått.

5
Koka sockerärtorna i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 2 minuter. Låt rinna av i en sil. Arrangera maten på tallrikarna. Garnera med färsk timjan.

Scroll to Top