RECEPT FRÅN HJ

Turkiska köfte med cacik

Turkiska köfte med cacik - avlånga köttbullar på spett och tzatsiki smaksatt med mynta.

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g nötfärs eller lammfärs
  • 1 st gul lök riven
  • 1 st vitlöksklyfta riven
  • 1 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 3 krm spiskummin mald
  • 1 tsk paprikapulver
  • olja
  • Cacik:

  • 1 tsk salt
  • 1 st gurka skalad och grovriven
  • 3 dl turkisk yoghurt 10%
  • 0.5 krm vitpeppar nymald
  • 2 st vitlöksklyftor rivna
  • 2 msk färsk mynta hackad
  • 1 tsk citron pressad saft
  • 2 tsk olivolja
  • Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt köttfärs, lök, vitlök, ägg, salt, peppar, spiskummin och paprika. Arbeta samman till en smidig färs.
2
Forma färsen till avlånga köttbullar. Pensla dem med olja och grilla dem, 4–5 minuter runt om.
3
Salta gurkan och låt den rinna av i en sil. Blanda yoghurten med gurkan, vitpeppar, vitlök, mynta, citron och olivolja. Rör om och servera till köttfärsspetten.

Recept