RECEPT FRÅN HJ

Toscarabarber

Av . Foto: Anders Norrsell, Karin Mönefors

Okänd
10 bitar

Du behöver

    Kaka:

  • 175 g rumsvarmt smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl gräddfil
  • 5 dl vetemjöl
  • 2.5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 450 g rabarber
  • Toscasmet

  • 100 g smör
  • 100 g mandelspån
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk standardmjölk
  • 1.5 msk vaniljsocker
  • Garnering: kryddgrönt eller små fläderblommor

    Ugn: 175 º

Gör så här

1

Rör matfett och socker ljust och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. Vänd ner gräddfilen.

2

Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör om igen.

3

Bred ut smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens bottnen.

4

Skölj och ansa rabarbern och dela den i ca 2–3 cm långa bitar. Tryck ner rabarberbitarna tätt, tätt i smeten.

5

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, täck med folie om kakan får för mycket färg. Känn med sticka.

6

Koka under tiden samman tosca smeten genom att blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull utom vaniljsocker. Låt allt sjuda samman under omrörning.

7

Tag av kastrullen från värmen och vänd ner vaniljsockret. Bred ut tosca smeten på den gräddade kakan och grädda ytterligare i 15 minuter. Tag ut från ugnen.

8

Servera med vaniljsås eller vispad grädde.


Recept