Toscakaka med apelsinambrosia

En ovanligt lyckad kombination av två "gammaldags" kakor, tosca och ambrosia. Vid större kalas går det att dubblera receptet och i stället baka kakan i långpanna. Extra fint vetemjöl är ett självjäsande mjöl, en blandning av vetemjöl och jäsmedel, oftast bakpulver. Bra att ha med t.ex. vid camping.

Du behöver

  • 150 g hasselnötter
  • smör
  • 2.5 dl råsocker
  • ägg
  • påse Syltat apelsinskal
  • 0.5 dl gräddfil
  • 2 dl extra fint vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Toscasmet

2.5 dl hasselnötter
150 g smör
1.5 dl råsocker
3 msk kaffegrädde
3 msk vetemjöl

Gör så här

1

Sätt på ugnen. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills det börjar dofta nötter. Skaka pannan med jämna mellanrum. Lägg nötterna i en kökshanduk och gnygga av skalet. Mixa eller mal nötterna riktigt fint.

2

Rör smaman smör med socker och blanda sedan ner de malda nötterna. Blanda ner äggen ett och ett. Hacka apelsinskalet fint. Rör ner skalen, gräddfil, mjöl och bikarbonat. Smöra och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter.

3

Hacka nötterna till toscablandningen grovt. Smölt smöret och rör ner nötter, socker, grädde ocj mjöl. Låt koka i 3–4 minuter under omrörning. Bred glasyren över den varma kakan. Ställ in kakan i ugnen igen i ca 5 minuter tills glasyren fått lite färg.

Scroll to Top