RECEPT FRÅN HJ

Torskrygg med bacon och rostade rotfrukter

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 800 g delikatesspotatis
  • 3 st palsternackor
  • 3 st morötter
  • 1 st fänkålsstånd
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt
  • 2 msk hackad dill
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 140 g tärnat bacon
  • 2 msk finhackad dill
  • 4 bitar tinade torskryggsbitar à 150 gram
  • Smörsås

  • 3 st små schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnera med

  • kryddgrönt
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Tvätta potatisen och dela den. Skala palsternackor och morötter och dela dem på längden. Ansa och dela fänkålen i klyftor.

2

Blanda samtliga ingredienser och fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna. Droppa över olivolja, strö över flingsalt och dill och blanda om. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter.

3

Skala och finhacka löken. Hetta upp matfettet och fräs löken blank och smidig utan att den tar färg. Stek baconet knaprigt. Blanda lök och bacon.

4

Ta ut plåten ur ugnen. Salta fisken och lägg den på rotfrukterna. Strö över bacon och lök. Täck med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.

5

Skala och finhacka löken till såsen. Lägg löken i en kastrull, häll i vinet och låt koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Tillsätt grädden och låt allt koka upp. Vispa ner smöret i klickar – såsen ska inte koka. Smaka av med salt och peppar.

6

Ta ut plåten. Garnera med kryddgrönt och servera med smörsåsen.


Recept