RECEPT FRÅN HJ

Tomatcurd

Lemoncurd är och alltid bra att ha på lut i kylen. Men hemlagad curd gjord på sommarens solmogna tomater, är snäppet lyxigare! God till smakrika ostar, på rostat bröd till semesterfrukosten eller som fyllning i rulltårtan. Du kan också blanda den med vispad grädde och servera till kladdkakan.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 deciliter

Du behöver

  • 500 g tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 st vaniljstång
  • 3 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 1 st lime rivet skal och pressad saft
  • 1 st kanelstång
  • 100 g kallt smör

Gör så här

1

Skålla och skala tomaterna. Dela och kärna ur dem. Mixa tomater och tomatpuré.

2

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 

3

Vispa ihop socker och ägg i en kastrull. Tillsätt tomatmos, vaniljstång, vaniljfrön, limeskal, limesaft, och kanel. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Obs! Krämen får inte koka.

4

Ta kastrullen från värmen. Plocka upp kanel- och vaniljstång. Vispa ner smöret, klickvis. Låt kallna. Häll upp i burkar och förvara i kylen.


Recept