Tjälknöl I

Receptet på tjälknöl påstås har kommit till, när någon glömde en stek i ugnen under natten. Numera lagar jag gärna till frysta stekar på detta enkla sätt och får ett saftigt och jättegott kött. Tjälknöl tar tid att laga, men köttet sköter sig själv, först i ugnen, sedan i kylskåpet. Serverad med en lökpaj blir det här en riktig kalasrätt. För recept på lökpaj, se under "Vegetariskt".

Du behöver

  • 1.5 kg rostbiff eller innanlår

Marinad:

1.5 l buljong (tärning)
2 dl lök skivad gul
2 dl purjolök strimlad
1 tsk salvia
1 tsk basilika

Ugn: 75°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Lägg det frysta köttet i en trång ugnssäker form. Låt det stå i ugnen i ca 10-11 timmar. Efter ca 2 timmar har köttet tinat så mycket att man kan sätta in en köttermometer. När den visar ca 60° är köttet rött inuti,
vid 70° rosa och vid 75° helt genomstekt.

2
Koka under tiden upp buljongen. Ta bort den från värmen och lägg i övriga ingredienser. Låt marinaden kallna.

3
Lägg köttet i en trång bunke och häll på marinaden. Se till att den täcker köttet. Låt det stå i kylskåpet i ca 12-24 timmar. Skär sedan köttet i tunna skivor och servera det med lökpaj eller potatisgratäng.


Kommentar:
Du kan frysa tjälknölen tillagad, antingen i hel bit eller i skivor. Du kan krydda marinaden med t.ex timjan eller rosmarin istället för salvia och basilika.

Scroll to Top