RECEPT FRÅN HJ

Syrensockerkaka

Syrenkakan får en mild, syrlig smak av syrensaften. Extra fin blir kakan om man garnerar med lite kanderade syrenblommor.

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 0.5 dl filmjölk
  • 1 dl koncentrerad syrensaft
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • Glasyr och garnering

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk koncentrerad syrensaft
  • syrenblommor
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och häll i filmjölk och syrensaft.

2

Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten. Rör ner smörblandningen och blanda till en slät smet.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 ­minuter. Låt kakan svalna.

4

Glasyr och garnering: Rör ihop florsocker och saft och ringla över kakan. Strö över syrenblommor eller kanderade syrenblommor.

5

Kanderade ­syrenblommor: Skölj en klase syrenblommor och låt torka på handduk. Plocka av blommorna från stjälken. Vispa upp 1 äggvita i en skål och häll upp 2 dl socker på ett fat. Lägg ­blommorna i äggvitan och lyft upp dem en och en med pincett och doppa i sockret. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna.


Passar till:

Recept