Svensk äppelkaka med vaniljsås

Servera äppelkakan ljummen med kall vaniljsås, eventuellt blandad med lite vispad grädde.

Du behöver

  • 3 dl ströbröd
  • 5.5 st äpplen hg
  • 2 dl äppelmos
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 tsk kanel malen
  • 50 g smör eller margarin

Ugn: 175°

Vaniljsås:

4 dl mjölk eller matlagningsgrädde
1 msk socker
1 msk potatismjöl
1 st ägg
1.5 msk vaniljsocker
grädde ev 1 dl vispad

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Kärna ur, skala och skiva äpplena. Blanda dem med mos, socker och kanel.

2
Lägg hälften av ströbrödet i en smord ugnssäker form. Bred ut äppelblandningen. Strö över resten av ströbrödet.

3
Täck med tunna skivor av matfett. Skiva gärna med osthyvel. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

4
Blanda mjölk, socker, potatismjöl och ägg i en kastrull. Låt det sjuda upp (men inte koka) under vispning. Ta kastrullen från spisen och blanda ner vaniljsocker i såsen. Låt den kallna och tillsätt sedan eventuellt vispad grädde.

Scroll to Top