RECEPT FRÅN HJ

Svamp- och broccolipaj

Den goda och nyttiga broccolin är släkt med blomkål och odlas framförallt i trakten av Verona i Italien och i USA men även i Sverige. Som i alla kålväxter är halten av C-vitamin och kalcium hög. Dessutom är broccoli rik på järn och karotin (A-vitamin).

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 400 g broccoli
  • 300 g champinjoner
  • 1 st gul lök
  • 4 st ägg
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Smuldeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 msk kallt vatten
  • Ugn: 200°

    Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela broccolin i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt broccolin rinna av.
2
Ansa och dela svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har "kokat" in. Tillsätt en liten klick matfett och fräs i ytterligare några minuter.
3
Fördela broccolin i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Lägg svampröran över.
4
Vispa samman äggen med grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajformen.
5
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
6
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en smulig deg.
7
Ta ut pajen och strö över smuldegen. Grädda i ytterligare ca 20 minuter eller tills smuldegen har fått lite färg.

Recept