Surdegspizza med falukorv

Tänk på att degen ska jäsa i två timmar.

Du behöver

Pizzadeg:

jäst ca 12 g
2.25 dl vatten 30
1 st burk vetesurdeg 150 g
vetemjöl ca 8 dl special
2 msk olivolja
2 tsk havssalt

Fyllning:

chilisås eller pizzasås
200 g riven ost
50 g champinjoner
1 st burk kronärtskockshjärtan
400 g falukorv

Garnera med:

1 st avokado
1 dl svarta oliver
250 g cocktailtomater
65 g ruccola

Servera med:

pizzasallad se recept

Ugn: 250°

Gör så här

1
Pizzadeg: Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt surdeg, mjöl och olja och arbeta degen i köksmaskin, ca 10 minuter. Något längre tid för hand. Tillsätt saltet och arbeta in det, ca 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i minst 2 timmar. Stöt ner degen i bunken en gång under jäsningen. Sätt på ugnen och sätt samtidigt in en två plåtar i ugnen. Ta upp degen och arbeta ihop den dela i 4 bitar. Kavla ut varje bit till en pizza och lägg bakplåtspapper. En pizza per bakplåtspapper.

2
Fyllning: Bred på ett tunt lager sås på pizzabottnarna. Strö över osten. Ansa och skiva svampen tunt. Dela kronärtskockshjärtanen. Ta bort skinnet och strimla korven. Fördela svamp, kronärtskocka och korv på pizzorna.

3
För över ett bakplåtspapper i taget till den heta plåten och grädda två pizzorna åt gången, ca 8 minuter.

4
Garnera med skivad avokado, svarta oliver, halverade tomater och rucolasallad. Servera med vitkålssallad.


Kommentar:
Pizzasallad (6 portioner): Koka upp ½ dl neutral olja, ½ dl vitvinsvinäger, ½ dl vatten, ½ tsk salt och 3 krm grovmalen svartpeppar. Blanda i 1 ½ liter strimlad vitkål. Låt svalna. Tillsätt ½ finhackad gul lök och 1 strimlad röd paprika, och blanda om. Låt salladen stå övertäckt ett par timmar i kylen innan servering.

Scroll to Top