RECEPT FRÅN HJ

Sparrispaj med ­räkor och pepparrotskräm

Paj är lika praktiskt till fest som till vardags och går att variera i oändlighet. Här låter vi dillmarinerade räkor ge god smak åt de mjälla gröna sparrisstjälkarna.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Dillmarinerade räkor

  • 3 msk olivolja
  • rivet skal av 1 citron
  • 3 msk finhackad dill
  • 500 g oskalade räkor
  • Fyllning

  • 250 g grön sparris
  • 6 st strimlade salladslökar
  • Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl riven lagrad ost
  • Pepparrotskräm

  • 200 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 4 msk finriven färsk pepparrot
  • 2 msk finhackad dill
  • Garnering

  • dill
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt vila i kylen 30 minuter.

2

Tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i 10 minuter. Låt svalna.

3

Dillmarinerade räkor: Blanda olja, citronskal och dill. Skala räkorna och marinera dem i 30 minuter. Spara några till garnering.

4

Fyllning: Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten 2 minuter. Skölj i kallt vatten och torka av. Dela sparrisen i bitar men spara några stjälkar och toppar.

5

Fördela lök, räkor och sparris i pajskalet.

6

Stanning: Vispa ihop samtliga ingredienser och häll över fyllningen.

7

Lägg på hela sparrisstjälkar och grädda strax under ugnens mitt i 30–35 minuter.

8

Pepparrotskräm: Vispa färskost och crème fraiche fluffigt. Vänd ner övriga ingredienser och förvara svalt till servering.

9

Garnering: Toppa med sparris, marinerade räkor och dill.


Recept