Sparrispaj med ­räkor och pepparrotskräm

Paj är lika praktiskt till fest som till vardags och går att variera i oändlighet. Här låter vi dillmarinerade räkor ge god smak åt de späda gröna sparrisstjälkarna. Pajen serveras med en uppfriskande pepparrotskräm.

4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Dillmarinerade räkor

3 msk olivolja
rivet skal av 1 citron
3 msk finhackad dill
500 g oskalade räkor

Fyllning

250 g grön sparris
6 strimlade salladslökar

Äggstanning

4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 dl riven lagrad ost

Pepparrotskräm

200 g färskost
2 dl crème fraîche
4 msk finriven färsk pepparrot
2 msk finhackad dill

Garnering

dill

Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt vila i kylen 30 minuter.

2

Tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i 10 minuter. Låt svalna.

3

Dillmarinerade räkor: Blanda olja, citronskal och dill. Skala räkorna och marinera dem i 30 minuter. Spara några till garnering.

4

Fyllning: Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten 2 minuter. Skölj i kallt vatten och torka av. Dela sparrisen i bitar men spara några stjälkar och toppar.

5

Fördela lök, räkor och sparris i pajskalet.

6

Stanning: Vispa ihop samtliga ingredienser och häll över fyllningen.

7

Lägg på hela sparrisstjälkar och grädda strax under ugnens mitt i 30–35 minuter.

8

Pepparrotskräm: Vispa färskost och crème fraiche fluffigt. Vänd ner övriga ingredienser och förvara svalt till servering.

9

Garnering: Toppa med sparris, marinerade räkor och dill.

Scroll to Top