Sparrispaj med räkor och pepparrotskräm
Paj är lika praktiskt till fest som till vardags och går att variera i oändlighet. Här låter vi dillmarinerade räkor ge god smak åt de späda gröna sparrisstjälkarna.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 3 msk olivolja
- rivet skal av 1 citron
- 3 msk finhackad dill
- 500 g oskalade räkor
- 250 g grön sparris
- 6 st strimlade salladslökar
- 4 st ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl riven lagrad ost
- 200 g färskost
- 2 dl crème fraîche
- 4 msk finriven färsk pepparrot
- 2 msk finhackad dill
- dill
Dillmarinerade räkor
Fyllning
Äggstanning
Pepparrotskräm
Garnering
Ugn: 225°
Gör så här
Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt vila i kylen 30 minuter.
Tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i 10 minuter. Låt svalna.
Dillmarinerade räkor: Blanda olja, citronskal och dill. Skala räkorna och marinera dem i 30 minuter. Spara några till garnering.
Fyllning: Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten 2 minuter. Skölj i kallt vatten och torka av. Dela sparrisen i bitar men spara några stjälkar och toppar.
Fördela lök, räkor och sparris i pajskalet.
Stanning: Vispa ihop samtliga ingredienser och häll över fyllningen.
Lägg på hela sparrisstjälkar och grädda strax under ugnens mitt i 30–35 minuter.
Pepparrotskräm: Vispa färskost och crème fraiche fluffigt. Vänd ner övriga ingredienser och förvara svalt till servering.
Garnering: Toppa med sparris, marinerade räkor och dill.