Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Fyllning
5 st späda salladslökar
400 g grön sparris
Äggstanning
4 st ägg
2 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
2 dl färskriven parmesan
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Topping
500 g oskalade räkor
2 msk hackad dill
0.5 st röd chilifrukt
2 msk rapsolja
rivet skal + saft av 1 lime
dill
ärtskott
Ugn: 225°
Örtricotta
4 st vitlöksklyftor
250 g ricottaost
1 kruka färsk basilika
rivet skal av 1 citron
3 msk olivolja
0.5 krm salt
1 krm svartpeppar
Ugn: 175°
Gör så här
Pajdeg: Blanda vetemjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Ansa och strimla salladslöken. Bryt av basen på sparrisen och koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på papper.
Ta undan några hela sparrisstjälkar. Dela resten i mindre bitar. Fördela salladslök och sparrisbitar i pajskalet.
Äggstanning: Vispa ihop stanningen. Häll den över fyllningen.
Lägg ner resterande sparrisstjälkar i valfritt mönster. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner överallt.
Grädda strax under ugnens mitt på 225° i 35–40 minuter eller tills pajen stannat helt.
Topping: Skala räkorna och blanda med dill. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda räkor, chili, olja, limeskal och limesaft. Rör om.
Toppa pajen med de marinerade räkorna, dill och ärtskott.
Örtricotta: Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugnen på 175° i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka.
Skala och lägg i en skål. Vänd ner ricotta, repade basilikablad och citronskal.
Häll ner lite olja i taget och kör med stavmixer till en jämn och slät kräm. Krydda.
Servering: Bjud pajen med örtricotta.