Sparrispaj med lime- och chilimarinerade räkor

Sparris och räkor i samma paj ? kan det bli bättre? Räkorna är läckert marinerade i chili och lime. Servera med örtricotta!

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten

Fyllning

5 st späda salladslökar
400 g grön sparris

Äggstanning

4 st ägg
2 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
2 dl färskriven parmesan
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Topping

500 g oskalade räkor
2 msk hackad dill
0.5 st röd chilifrukt
2 msk rapsolja
rivet skal + saft av 1 lime
dill
ärtskott

Ugn: 225°

Örtricotta

4 st vitlöksklyftor
250 g ricottaost
1 kruka färsk basilika
rivet skal av 1 citron
3 msk olivolja
0.5 krm salt
1 krm svartpeppar

Ugn: 175°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda vetemjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt i ca 30 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter.

3

Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.

4

Fyllning: Ansa och strimla salladslöken. Bryt av basen på sparrisen och koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på papper.

5

Ta undan några hela sparrisstjälkar. Dela resten i mindre bitar. Fördela salladslök och sparrisbitar i pajskalet.

6

Äggstanning: Vispa ihop stanningen. Häll den över fyllningen.

7

Lägg ner resterande sparrisstjälkar i valfritt mönster. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner överallt.

8

Grädda strax under ugnens mitt på 225° i 35–40 minuter eller tills pajen stannat helt.

9

Topping: Skala räkorna och blanda med dill. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda räkor, chili, olja, limeskal och limesaft. Rör om.

10

Toppa pajen med de marinerade räkorna, dill och ärtskott.

11

Örtricotta: Rosta vitlöksklyftorna med skal i ugnen på 175° i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka.

12

Skala och lägg i en skål. Vänd ner ricotta, repade basilikablad och citronskal.

13

Häll ner lite olja i taget och kör med stavmixer till en jämn och slät kräm. Krydda.

14

Servering: Bjud pajen med örtricotta.

Scroll to Top