RECEPT FRÅN HJ

Sparrispaj med brie

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st sats pajdeg
  • Fyllning

  • 6 st salladslökar
  • 250 g grön sparris
  • 150 g brieost
  • Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl riven lagrad ost ex. Västerbottensost
  • 0.75 st ask finklippt krasse
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnera med

  • gräslök
  • klippt krasse
  • rostade pinjenötter
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Gör pajdegen. Tryck ut degen i en smord pajform, ca cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter strax under ugnens mitt. Låt svalna.

2

Ansa och strimla salladslöken. Bryt av basen på sparrisen. Koka ca 3 minuter i lättsaltat vatten. ­Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.

3

Ta undan några hela sparrisstjälkar. Dela de resterande i mindre bitar. Fördela lök och sparris i det förgräddade skalet. Skiva osten.

4

Vispa samman äggstanningen. Häll den över fyllningen. Lägg ner resterande sparrisstjälkar varvade med ostskivor enligt bild. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

5

Grädda strax under ugnens mitt i 40 minuter eller tills pajen ­stannat helt.

6

Garnera med gräslök, krasse och pinjenötter.


Recept