Sparris- och fänkålsrisotto med limesås

Den krämiga fänkålsrisotton och limesåsen serveras med lättstrimmad ugnsbakad lax.

Du behöver

  • 1 st gul lök finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl avorioris t ex carnaroli
  • 0.5 st fänkål hackad
  • 200 g grön sparris
  • 1.5 dl vin vitt torrt
  • 1 l hönsbuljong varm
  • salt svartpeppar
  • 2 dl parmesanost färskriven

Dekoration:

sparrisknoppar
dill plockad

Limesås:

2.5 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
3 dl grädde
2 msk idealmjöl
1 st lime pressad saft
0.5 dl vin vitt halvtorrt
salt vitpeppar

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Fräs löken i oljan tills löken är blank och genomskinlig. Tillsätt riset och fräs det ett par minuter. Skär den nedersta delen på sparrisen i tunna skivor. Spara topparna till dekoration.

2
Blanda ner fänkål och de tunna skivorna av sparrisen i riset och späd med vinet. Låt det nästan koka in. Späd med hönsbuljongen allt eftersom det kokar in. Koka riset ca 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Rör ner parmesanosten så att den smälter.

3
Dela sparrisknopparna på längden och woka dem i lite olja i en stekpanna. Dekorera risotton med sparrisknopparna och lite plockad dill.

4
Limesåsen: Koka upp vatten och fiskbuljongtärning i en kastrull. Vispa ner grädde och idealmjöl och koka såsen 10 minuter under omrörning. Smaksätt med lime, vitt vin, salt och peppar.

Scroll to Top