Sparris- och baconpaj

Du behöver Pajdeg: 4 dl vetemjöl 150 g smör 3 msk kallt vatten Fyllning: 250 g grön sparris 1 dl riven smakrik ost 140 g...

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g grön sparris
1 dl riven smakrik ost
140 g bacon
200 g färskost
3 st ägg
1 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
1 st vitlöksklyfta
0.5 tsk paprikapulver
salt och peppar

Ugn: 200°

Gör så här

1

Hacka ihop mjöl med smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut 3/4 av degen i en pajform, 24 cm i diameter. Ställ kallt i 30 minuter. Nagga pajdegen och förgrädda i 10 minuter. Rulla ut resten av degen till två längder. Tvinna dem och lägg som en kant i formen.

2

Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka resten av den i 2 minuter. Låt sparrisen rinna av. Lägg ost och sparris i pajskalet. Skär baconet i bitar och stek nästan knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och lägg sedan i pajskalet.

3

Vispa samman färskost och ägg till en slät smet. Tillsätt mjölk, riven vitlök och kryddor och vispa ihop.

4

Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat.


Kommentar:
Krämig och matig paj med mustig smak av bacon.

Scroll to Top