RECEPT FRÅN HJ

Sommartårta med jordgubbar

Foto: Åsa Dahlgren

Okänd
10 bitar

Du behöver

    Ugn: 175°

  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g rabarber finskivad
  • 150 g mandelmassa riven
  • Topping

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl florsocker
  • 1 l jordgubbar delade

Gör så här

1

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna något.

2

Blanda kardemumma, mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt smör samt mjölblandningen till äggsmeten. Blanda.

3

Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, 20 x 30 cm.

4

Fördela rabarber och mandelmassa ovanpå smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35 minuter. Låt svalna.

5

Topping: Vispa grädden ganska hårt. Blanda yoghurt och florsocker. Tillsätt 1 dl grädde till yoghurtblandningen. Rör ner övrig grädde.

6

Lossa kakan med stekspade. Lägg med ovansidan upp på ett serveringsfat. Bred toppingen över tårtan. Avsluta med jordgubbar.


Recept