RECEPT FRÅN HJ

Sommarsmörgåstårta

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 9 st landgångsbröd
  • Fyllning:

  • 5 st matjessillfiléer hela
  • 5 st ägg kokta
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 0.5 dl gräslök skivad
  • 0.5 dl hackad dill
  • salt svartpeppar
  • Ostkräm:

  • 300 g philadelphiaost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl grevéost riven lagrad
  • 2 krm paprikapulver
  • salt svartpeppar
  • Garnera med:

  • 12 skiva kallrökt lax
  • 300 g räkor med skal
  • 2 msk regnbågsrom
  • citronskivor
  • gurkskiva
  • rucolasallad
  • dill
  • Ca 12 bitar

Gör så här

1
Kantskär brödskivorna. Lägg 3 brödskivor bredvid varandra på ett uppläggningsfat. Lägg gärna ett bakplåtspapper under för att undvika kladd på fatet.
2
Fyllning: Skär matjessillfiléerna i små tärningar och lägg dem i en skål. Skala och hacka äggen. Blanda sill, ägg, crème fraiche, majonnäs, gräs-lök och dill. Smaka av med salt och peppar.
3
Bred hälften av fyllningen på brödskivorna. Lägg på ett nytt lager bröd men tvärs över de förra brödskivorna. Bred på resten av fyllningen och avsluta med de tre sista brödskivorna på samma håll som de första.
4
Ostkräm: Blanda philadelphiaost, yoghurt, ost och paprikapulver i en skål. Smaka av med salt och peppar. Bred krämen över och runt om tårtan. Så här långt kan du förbereda tårtan. Täck över tårtan och låt stå i kylen fram till servering.
5
Garnera tårtan med laxrosor runt kanten. Lägg skalade räkor mot mitten och regnbågsrom i en klick i mitten. Lägg gurkskivor och halva citronskivor mellan laxrosorna. På kanten sätts rucolasallad. Sätt sillvippor i laxrosorna.

Recept