Sommarpaj med färskpotatis och tomater

Paj med färskpotatis och tomater serveras till sommarens grillfest, kallskuret kött eller rökt fisk.

Du behöver

Pajdeg:

1 dl fiberhavregryn Gyllenhammars
2 dl vetemjöl
75 g smör
1 dl kesella 1%
8 st soltorkade tomater ätklara

Fyllning:

500 g färskpotatis kokt
1 dl crème fraîche
1.5 dl kesella 1%
4 st ägg
0.75 dl färska örter gärna timjan, salvia, basilika och oregano, hackade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1.5 dl gratängost
250 g tomater röda och gula

Dekoration:

ruccolasallad
hackade örter

Ugn: 225º

Gör så här

1
Lägg havregryn, vetemjöl, smör, kesella och soltorkade tomater i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa som bildar en boll.

2
Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in formen i kylen, 30 minuter. Nagga pajdegen och förgrädda 10 minuter i ugnen.

3
Skär potatisen i bitar och lägg dem i pajskalet. Vispa ihop crème fraiche, kesella, ägg, örter, salt och peppar i en skål och häll det över potatisen. Strö över gratängosten. Dela tomaterna och ställ dem med snittytan uppåt i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.

4
Servera pajen varm eller avsvalnad med rucolasallat och hackade örter ovanpå. Ät den till grillat, kallskuret kött eller rökt fisk.

Scroll to Top