RECEPT FRÅN HJ

Sockriga snäckor med vaniljkräm

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
40 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl
  • Fyllning

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl fast vaniljkräm av marsanpulver
  • Lussekatter

  • 0.5 dl russin
  • Pensling

  • ägg
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en degskål. Mortla saffran med 1 msk av sockret. Värm mjölken med saffran till 37°. Häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och mjöl.

2

Arbeta degen väl i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

3

Fyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Lägg russinen i blöt i vatten.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut en av dem till en rektangel, 60 x 30 cm. Bred först på smörfyllning på halva, sedan vaniljkräm ovanpå smöret. Vik över den ofyllda halvan.

5

Skär degen i remsor, snurra ihop till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 minuter.

6

Lussekatter: Rulla ut en längd av degen och dela i 18 bitar. Rulla ut fingertjocka längder och forma lussekatter. Tryck i russin. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

7

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

8

Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker eller sikta över florsocker.


Recept