Sockerkaka med äpple och mandel

Klassisk äppelkaka som får god smak av mandelmassa. En klick vaniljsås till är helt rätt.

Du behöver

  • 125 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl kesella
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vanilj
  • 1.5 tsk kanel
  • 2 st äpplen
  • 25 g mandelspån
  • 1.5 msk pärlsocker

Gör så här

1

Ugn 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Riv mandelmassan. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kesella och mandelmassa. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och kanel. Vispa ner mjöl och smör.

2

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 centimeter. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stick ner dem i smeten. Strö över mandelspån och pärlsocker.

3

Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.

Scroll to Top