Du behöver
- 50 g jäst
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 1.5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 15 dl vetemjöl ca
Fyllning:
2 dl mjölk
2 st äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl blåbär
Garnering:
smält smör
strösocker
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills blandningen är 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt krämen svalna och rör i vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut till en rektangel, 24×48 cm och skär i rutor, 8×8 cm. Lägg på en klick vaniljkräm och några blåbär. Nyp ihop till en bulle och lägg med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca 8 minuter. Vid servering, pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.